گچ در کاغذ سازی

وبلاگ تخصصی گچ، سیمان و صنایع مرتبط

گچ در کاغذ سازی
گچ در کاغذ سازی

رشد روز افزودن مصرف کاغذ در دنیا سبب شده است که تولیدکننده گان علاوه برکمیت کاغذ به کیفیت آن نیز بیاندیشند. تنوع محصولات کاغذی باعث ارتقاع تقاضا برای کالاهای مرغوبتر گردیده است.

این امر سبب شده که هر روز شاهد تحولات و دست آوردهای شگرفی در صنعت کاغذ باشیم. کاغذ از شبکه های سلولوزی تشکیل شده که فیبرهای آن با ذرات کانی ریز پر می شوند. پرکننده های معدنی دارای نقش کلیدی در تولید کاغذ می باشند. در مراحل تولید کاغذ، مواد معدنی به عنوان پرکننده به ماده اولیه بدون پوشش اضافه می شوند. در صنعت کاغذ سازی مواد پرکننده برای افزایش کیفیت چاپ استفاده می شوند که کربنات کلسیم رسوبی با خواص بی نظیر خود مهمترین آنها است. گچ مورد استفاده در این صنعت انیدریت نوع یک می باشد که رنگ آن سفید و براق است. کیفیت و خصوصیات کاغذ توسط مواد پرکننده آن کنترل می شود. مواد پرکننده، بسته به نوع کاغذ به مقدار 5 تا 50% به مواد دیگر اضافه می شود. شفافیت، براقیت، ماتی و مقدار جذب نور از خصوصیات مهم کاغذ است که توسط مواد سازنده آن کنترل می شود.

خصوصیات کاغذ که توسط گچ کنترل می شوند:

1- شفافیت و درخشندگی: میزان تغییر نور انعکاسی حاصل از تغییر رنگ جسمی که در پشت کاغذ قرار دارد میزان شفافیت و درخشندگی کاغذ را تعیین می نماید این ضریب، به سایز ذرات پرکننده بستگی دارد. کربنات کلسیم رسوبی (گچ) با اندازه 0.25 میلی میکرون و با ضریب شکست 1.70 تا 1.63 بالاترین مقدار درخشندگی را در بین انواع پرکننده ها در کاغذ دارد.

2- ماتی رنگ: ماتی رنگ یکی از خواص مدنظر در کاغذ می باشد که این خاصیت نیز توسط پرکننده ها کنترل می شود گچ با داشتن ضریب شکست بالا سبب افزایش ماتی رنگ در کاغذ می گردد.

3- میزان جذب جوهر: گچ با کاهش جذب جوهر، سبب افزایش کیفیت چاپ و همچنین کاهش هزینه های جانبی برای استفاده کننده گان کاغذ مانند ناشران و چاپخانه می شود.

با استفاده از گچ بعنوان پرکننده در کاغذ می توان خواص شیمیایی و فیزیکی ذرات را کنترل نمود. همچنین براساس نوع کاغذ تولیدی و روش تولید آن، می توان کربنات کلسیم رسوبی (گچ) را با سایز ذرات، توزیع ذرات و شکل ذرات، طبق نظر مصرف کننده تهیه و ارائه داد. چنین انعطاف پذیری در تولید گچ سبب کنترل و رسیدن به هدف در تولید کاغذ می گردد.کربنات کلسیم به دلیل اینکه ذاتا سفیدتر و روشن تر از انواع دیگر پرکننده ها می باشد سبب کاهش هزینه های جانبی برای سفید کردن کاغذ می گردد. چهار پرکننده مناسب برای صنعت کاغذ وجود دارد که از محبوب ترین مواد معدنی مورد استفاده می توان به کربنات کلسیم(کربنات کلسیم رسوبی و معدنی)، کائولن، دی اکسید تیتانیوم و تالک اشاره کرد و مهمترین خاصیت که بین چهار ماده مشترک می باشد سفیدی آنها است.

سهم مواد پرکننده در کاغذ می‌تواند زیاد و بین 10 تا 15درصد وزن کاغذ را تشکیل دهد. در کاغذ بدون پوشش، ذرات گچ آن قدر کوچک هستند که می توانند در میان منافذ درهم الیاف در کاغذفرو رفته و به اجزا کاغذ تراکم و یکنواختی میبخشند. بازگذاری سطح واقعی بستگی به نوع پالپی که استفاده می شود و خواص کاغذ مورد نظر دارد. گچ از خمیر چوب ارزانتر است و می تواند به همراه آن مورد استفاده قرار گیرد و با جایگزینی بخشی از فیبر پالپ سبب کاهش هزینه های تولید شود. همچنین استفاده از گچ سبب افزایش خروج رطوبت از کاغذ در طی فرآیند تولید می شود و هم چنین باعث افزایش شفافیت و کاهش وزن ورق و در نهایت کاهش هزینه های باربری می شود.

همچنین با استفاده از گچ، پوشش کاغذ و جذب جوهر کنترل می شود. این امر بویژه در رنگ و شباهت رنگ چاپ با رنگ اصلی بسیار مهم می باشد. گچ سبب حفظ ماندن جوهر در سطح کاغذ و مانع از جذب به داخل آن میگردد. از طرف دیگر کربنات کلسیم رسوبی به کاربرده شده در کاغذ مانند آینه های کوچک عمل کرده و این امر می تواند روشنایی و براقیت کاغذ را بالا ببرد. کربنات کلسیم رسوبی به علت داشتن خاصیت کاتیونی ضعیف سبب می شود که مواد به خوبی به آن چسبیده و اتصالات مفیدی بین خمیر کاغذ ایجاد شود.استفاده از گچ زمانی که روشنایی و سفیدی و همچنین صافی سطح کاغذ مورد نظر باشد، بسیار مفید است.

عضوی از خبرنامه وبلاگ ما باشید

در قسمت زیر ایمیل خود را وارد کنید تا به محض انتشار مطالب جدید در وبلاگ، اول از همه شما با خبر شوید.

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *